ODOR IN HEALTH ENVIRONMENTS

Scent Architecture
 Event Finished
 
0
Date: Wednesday, 15 October 2014 11:00

City: Hasselt, Belgium

- Geur in verzorgingstehuizen, oplossingen en/of hulpmiddelen

- Geur als wegwijzer in gebouwen

- Geur als communicatiemiddel in openbare gebouwen

Studycases

- Smelloflowers: verzorgingshuis Den Ooiman, Doetinchem, Nederland: geurtoepassing als hulpmiddel bij dementerenden

- noses, noses and Noses: geur als toepassing in kinderkliniek Jette (kinderkankerpatiënten)

- Sens-city, Dienstencentrum St.-Oda, Overpelt

Schermafbeelding 2014-09-02 om 22.40.29

 

Invloed van geuren in de zorg

Tekst: Jan Pauwels, Sens-city, Dienstencentrum St.-Oda, Overpelt
 
We hebben in het verzorgen van mensen vaak te maken met geuren. Minder prettige geuren bij het wekken, wassen en aankleden, verzorgen van zindelijkheid ed. hebben invloed op ons gedrag, en daarmee ook op het contact met cliënten. We houden onze adem in, we wenden ons gelaat af, we werken vlugger en vermijden het contact.
Vaak kan de cliënt er zelf niets aan doen, hij is immers afhankelijk van onze zorg. Hoe kunnen we deze situaties aangenamer maken door het aanwenden van geuren?
 
Onprettige geuren kunnen het gevolg zijn van bepaalde ziektes,  van tandbederf, kwijlgedrag, onzindelijkheid enz.. Hoe kunnen we onprettige geuren neutraliseren of maskeren met andere geuren? Een prettig ruikend iemand wordt langer geknuffeld en waarschijnlijk ook aangenamer bejegend dan een onwel ruikende lotgenoot.
 
Geuren hebben een directe invloed op onze emotie. Een kortstondig waargenomen geur kan jeugdherinneringen oproepen. Geuren vergroten de aantrekkingskracht tot elkaar, geuren beïnvloeden ons hele leven.
 
Door een ruimte te voorzien van een specifieke geur zullen we trachten de ervaring van die ruimte intenser te maken en zo een herkenbaarheid te geven. We weeten toch ook hoe een ker ruikt, of een garage, een apotheek?
 
Door zintuiglijke ervaringen die we aanbieden te koppelen aan bijbehorende geuren trachten we de beleving intenser te maken. Een filmvoorstelling van water, stranden en zeeën laten we samen gaan met het verspreiden van de geur van zeewater.
 
Mensen met een ernstig meervoudige beperking nemen hun omgeving waar via hun basale zintuigen, waarbij het reukzintuig een belangrijke plaats inneemt.

 

 

 

Address
Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt, Belgium

 

Map


 

All Dates


  • Wednesday, 15 October 2014 11:00 - 17:00

Powered by iCagenda

FaLang translation system by Faboba