The Olfactory Art Manifest

Olfactory Art Exhibition
Date: Thursday, 18 September 2014 11:00

Place: The Olfactory Elfde-Liniestraat Hasselt  |  City: Hasselt, Belgium

Op 11 augustus 1913 publiceerde Carlo Carrá "La Pittura dei suoni, rumori, odori: Manifesto futurista" [The Painting of Sounds, Noises, Smells: Futurist Manifesto]. Dit is het eerste manifest waarin o.a. verwezen wordt naar geur.

Maar sindsdien werd geur in de beeldende kunsten toch nog maar sporadisch gebruikt. Er werd wel naar geur verwezen, maar geur als medium van het werk werd heel zelden toegepast. Enkelingen wisten hun weg te vinden naar dit medium, maar het bleef bij een éénmalig of sporadisch gebruik. Het zou nog tot de laatste decennia van de 20ste eeuw duren eer beeldende kunstenaars geur als medium consequent in al hun werken hanteerden.

Al bleef het aantal beeldende kunstenaars dat alleen werken creëerde met geur of geur gebruikte in combinatie met het visuele en/of auditieve eerst beperkt. De laatste decennia is er duidelijk een toename van kunstenaars die geur als een evenwaardig medium zien zoals verf en andere klassieke media. Geur wordt als 'onderdeel van het kunstwerk' of 'geur als het kunstwerk' an sich meer ter waarde geschat.

In deze tentoonstelling toont Peter de Cupere zijn Olfactory Art Manifest in relatie tot het manifest van Carlo Carrà.

 

Address
Elfde-Liniestraat 23-25, 3500 Hasselt, Belgium

 

Map


 

All Dates


  • Thursday, 18 September 2014 11:00 - 17:00

Powered by iCagenda

FaLang translation system by Faboba